top of page

Enkel Biljett Till Blues

cover-enkelbiljett.jpg
Det här är en berättelse som handlar om en ung flicka med trasslig uppväxt med sin alkoholiserade mamma, som vid femton års ålder får nog och rymmer till Stockholm. Där förändras hennes liv och hon blir så småningom en firad sångerska. En stor del av handlingen utspelas på ett kafé där ett band bildas och så småningom slår igenom både i Sverige och en stor del av övriga världen.
Ljudboken innehåller även en del musik eftersom mycket av handlingen är om hur flickans sång utvecklas och bandet blir uppmärksammat.
Några utdrag

"Då såg hon stekpannan på spisen. Hon behövde bara komma lite närmare för att nå den och hon ryckte sig framåt och han följde med. Nu nådde hon den och tog tag i handtaget med båda händerna. Hon tog sats nerifrån och drog stekpannan över huvudet och det klang till när den träffande hans huvud. Han grymtade till och släppte taget och då vände hon sig om och drog till ännu en gång så bra hon orkade. Han segnade ner utan ett ljud och hon stod kvar med stekpannan i handen och snyftade.

Jag kan inte stanna här längre, tänkte hon."

 


 

"Med en enkel tullipan, uppå bemärkelsedan

Vi har den äran, vi har den äran att gratulera

Ja, du har blivit populär, och du är oss så kär

Så vi är säker, att innan kvällen, det kommer flera

 

En liten ängel, kom till oss, här på Saras kafé

Du har blivit, oss så kär, och vi vill bara ha mer

Så med en enkel tullipan, uppå bemärkelsedan

Vi har den äran, vi har den äran att gratulera

 

Angelika började gråta när hon hörde vad de sjöng och när Rolf ställde sig upp och utbringade ett fyrfaldigt leve. Hurra, hurra, hurra, hurra. Det gick ett sorl i publiken när de såg att hon grät. Tårarna rann nerför kinderna när hon först kramade Glenn, och sedan gick till Linnea och Rolf och kramade dem också. Sedan gick hon upp på scenen och tackade publiken för den fina sången.

- Det är väl du Glenn som ligger bakom det här, sa hon och hötte med fingret. Du lovade ju att hålla tyst.

- Jag försökte, sa han med ett brett leende. Men det var omöjligt."

Recensioner
Tessa rated it it *****
Underbar berättelse,
Wonderful story
Nilla T. rated it it *****
Riktigt bra...en måbrabok
lollosbokhorna

~ Bokrecension ~ . ”Enkel biljett till blues” av Tommy Lennartzon. Utgiven på @tomlen_ .

Det här är en berättelse som handlar om en ung flicka med trasslig uppväxt med sin alkoholiserade mamma, som vid femton års ålder får nog och rymmer till Stockholm. Där förändras hennes liv och hon blir så småningom en firad sångerska.
Vi får följa Angelika från den lilla byn, till storstaden där hon till en början sover ute om nätterna och får kämpa för att få tag på mat. Det ändras när hon hittas av Linnéa och Rolf som har ett café. Där får Angelika en fristad och kan börja bygga upp sitt liv igen.

Det här är en relativt kort bok, vilket gör att mycket händer fort. Ibland lite för fort! Språket är lättläst, men jag saknar ibland ett djup i berättelsen. Den skulle tjäna på att vara lite längre, byggas ut, berättas mer. För det är en bra grundstory!

Boken är lättsmält och passar bra när du har en stund över i exempelvis soffan.

Stort tack för att jag fick läsa din bok!

Betyg: 📚📚📚/5!

Hanna Johansson.... https://johanssonssprakkonsulteri.com

 

Enkel biljett till blues handlar som sagt om femtonåriga Angelika som en dag får nog av sina dåliga hemförhållanden och bestämmer sig för att rymma hemifrån. Hon hamnar i Stockholm där hon efter några om och men kommer i kontakt med syskonparet Linnea och Rolf som tycker synd om henne och bestämmer sig för att låta henne bo hos dem. Syskonen driver ett kafé där Angelika får hjälpa till, och det är också på det här kaféet som hennes sångkarriär tar fart. Utan att avslöja för mycket, är det även på kaféet som hon träffar Glenn – en kille som kommer att få stor betydelse i Angelikas liv.

Trots att boken faller in i genren ”feelgood”, behandlar den också en del tyngre teman. Som jag nämnde tidigare är Angelikas mamma alkoholist, och det är något som har stor påverkan på deras relation boken igenom. Boken skildrar också hur unga tjejer kan utnyttjas på olika sätt, vilket alltid (tyvärr) är ett mycket aktuellt och viktigt tema. Angelika har inte alltid direkt tur med killarna och männen som korsar hennes väg. Här vill jag också passa på att slänga in en liten varning: om du tycker att det är jobbigt att läsa om sexuella övergrepp och liknande så kan du behöva hoppa över några sidor här och var (det handlar inte om några särskilt grafiska gestaltningar, men jag vill ändå nämna det). Personligen är jag tacksam för de här tyngre delarna av boken. De ger djup till berättelsen och karaktärerna. En feelgood-bok som bara är positiv och ljus blir lätt platt och tråkig, men här finns det tillräckligt med mörker för att skapa en god balans i handlingen.

I slutändan är ändå Enkel biljett till blues en bok som man mår bra av att läsa. Här finns massor av musikreferenser, en riktigt fin kärlekshistoria och flera exempel på mänsklig godhet som väger upp för de tyngre delarna. Boken är skriven med värme, och som läsare gläder man sig åt hur karaktärerna utvecklas och hur saker och ting ordnar upp sig. Boken har ett relativt snabbt tempo och ganska korta kapitel, vilket gör den lättillgänglig och behaglig att läsa. En perfekt bok att läsa under en regnig höstdag, helt enkelt.

Boken passar för dig som
– vill läsa om en stark, ung tjej
– är sugen på en feelgood-roman som även innehåller lite allvarligare teman
– är musikintresserad (särskilt om du gillar blues)
– gillar fina kärlekshistorier.

bottom of page